Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Badantă româncă: "Suntem o armată mută". REVOLTĂ în Italia
WhatsApp
După ce jurnaliștii Știridiaspora au scris despre faptul că a fost lansată o petiție despre fenomenul badantelor sclave din Italia, o cititoare ne-a scris pentru a-și spune punctul de vedere vizavi de acest subiect.

VEZI ȘI: EXCLUSIV De la majorat la înmormântare. Drama NESPUSĂ a românilor din diaspora. Câți români știu asta?

 

"Legea colaboratorilor domestici a fost creată în 1958 și a avut unele modificări în indepărtatul 1972. De atunci, unele hotărâri judecătorești pentru anumite cazuri, au completat legea, dar nu vin aplicate. Suntem o armată mută, considerate de mulți muncitori de categoria a doua, în ciudă faptului că această muncă este grea din toate punctele de vedere. În afară muncii cu bătrânii, familiile profită din plin pentru interesele proprii. Nu acordă zilele libere, nu plătesc contribuțiile pentru pensie. Angajează la negru. Bolile profesionale nu sunt recunoscute.

În cazul în care ne imbolnăvim, legea prevede plata certificatului medical de către angajator (!) dar numai pentru cincisprezece zile pe an(!).

Nu avem asigurări de sănătate care să fie plătite (în caz de boală) de către institutul național de prevederi sociale și nici posibilitatea de a plăti o asemenea asigurare.

În caz de boală gravă, angajatorul mai degrabă concediază! Sunt mii de cazuri în care muncitoarele s-au trezit bolnave în mijlocul străzii. Ni se cere sensibilitate și umanitate, dar nu ni se acordă. Asta este o mică parte din problemele cu care ne confruntăm. Țin să precizez că petiția nu este semnată doar de românce. Badantele în Italia au origini din cel puțin zece nationalități. Toate semnează", ne-a scris Violeta N.

Legea trebuie să fie actualizată

În încheiere, cititoarea Știridiaspora ne-a transmis: "Invităm pe toți cei care au rude la muncă în Italia să semneze petiția! Precizăm că nu facem nici un fel de politică, nu avem interese obscure, vrem doar ca legea să fie actualizată, vrem să cerem drepturi reale, nu doar în teorie.

Există și o mână de persoane care influențează în mod negativ pe social network, care proclamă frică și neîncredere, dar în lumea modernă o petiție este modul cel mai pașnic și civilizat pentru a ne face auzite".

VEZI ȘI: OFICIAL: Locuri de muncă pentru românii din diaspora ÎN MARTIE 2018

 

Dacă și dumneavoastră vreți să le ajutați pe românce, vă invităm să semnați petiția. Împreună suntem mai puternici! Petiția se numește "Badanti e collaboratori domestici - Diamo voce per diritti umani ai lavoratori" și poate fi semnată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel