EXCLUSIV  Exclusiv. "Fără carantină/izolare pentru românii care revin în țară". Senatorul Badea: "Oamenii se vor întoarce fără probleme"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, Viorel Badea, a explicat, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.ro, pe ce se bazează anunţul său privind ridicarea măsurii de carantină sau izolare a românilor care se întorc din străinătate. Senatorul susţine că o declaraţie oficială va fi cu siguranţă făcută de guvern, fără să precizeze exact data.

"Aşteptăm declaraţiile premierului. Nu îi fac eu agenda, nu ştiu când o va face dar va ieşi sigur cu o declaraţie pentru că practic, e decizia CCR, dar dincolo de asta, s-a luat şi o hotărâre a CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - n. red.), unde se vorbeşte despre o nouă modalitate de a stabili criteriile pentru cei care pot reveni în ţările de domiciliu. 

Nu mai e vorba de cinci infectaţi la milionul de locuitori, este vorba despre 16 infectaţi la suta de mii de locuitori. Şi practic, toate ţările care se află sub media României, din toate aceste ţări oamenii pot să se întoarcă acasă fără probleme. Este Hotărârea nr. 33", a declarat pentru ŞtiriDiaspora.ro Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României.

Întrebat dacă românii care încearcă să se întoarcă acasă din ţările menţionate mai trebuie să treacă prin formalităţi privind starea de pandemie sau triaje, senatorul a răspuns: "Liber!".

De ce de astăzi?

"Pentru că aşa spune decizia CCR. Oamenii nu mai pot intra în izolare sau în carantină sau să fie internaţi prin ordin de ministru. Asta a spus CCR-ul", a mai precizat senatorul Viorel Badea, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

Parlamentarul a conchis că toate măsurile pe care le adoptă guvernul român sunt trebuie să fie în concordanţă cu toate celelalte state la nivelul Uniunii Europene.

"Aşa se merge în toată Europa. Nu putem face o opinie separată faţă de întreaga Europă. Trebuie să ne sincronizăm cu măsurile luate la nivel european, de majoritatea ţărilor membre UE".

Astăzi, senatorul a postat un anunţ pe pagina sa de Facebook care a stârnit imediat interesul românilor din diaspora:

2. -imagine fara descriere- (viorel_badea_postare.jpg)

Hotărârea 33

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o hotărâre prin care au fost stabilite criteriile de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc din ţările membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, precum şi aprobarea listei ţărilor terţe pentru care se aplică exceptarea.

Conform acestei hotărâri, criteriul pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc în România, din statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, este reprezentat de rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori care trebuie să fie mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară.

Pe baza acestui criteriu, Institutul Naţional de Sănătate Publică stabileşte lista ţărilor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European pentru care persoanele care sosesc în România din acestea sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină pe care o supune aprobării Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Hotărârea mai prevede că zborurile suspendate către şi din ţările membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European se reiau de la data includerii pe listă a ţării respective.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel