Culmea ironiei. Marea Britanie amenință UE, dar face pașapoartele post Brexit în Polonia

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultima perioadă Marea Britanie pare să duca o luptă de afirmare și de "independență" față de Uniunea Europeană, numai că uneori situația atinge paroxismul. După ce premierul Boris Johnson a anunțat că va pune restricții dure muncitorilor care vin din Europa de Est, prestigioasa publicație Le Monde notează că noile pașapoarte post Brexit vor fi produse... în Polonia. 

Cel puțin, noile pașapoarte, solicitate de suporterii Brexit, își vor recăpăta culoarea preeuropeană, notează Le Monde.

„A fost unul dintre luptele duse de suporterii Brexit: după ce au părăsit Uniunea Europeană după mai mult de treizeci de ani, sub culoarea «bordeaux european» pașapoarte britanice îşi vor recăpăta culoarea lor de dinainte de aderarea la Uniunea Europeană. Primele pașapoarte „albastru închis” vor fi emise începând cu luna martie, a anunțat sâmbătă, 22 februarie, ministrul britanic de Interne, Priti Patel.

"Părăsirea Uniunii Europene ne-a oferit o oportunitate unică de a ne restabili identitatea națională și de a schiţa un nou curs în lume", scrie Priti Patel într-un comunicat de presă . "Revenind la designul iconic albastru și auriu, pașaportul din Marea Britanie va fi din nou legat de identitatea noastră națională și aștept cu nerăbdare să călătoresc cu ea", a adăugat ea.

Acest nou pașaport va fi, de asemenea, „cel mai verde”, a declarat ea, amprenta de carbon legată de producția sa fiind redusă la zero și, de asemenea, cea mai sigură, datorită utilizării tehnologiilor inovatoare.

 

Fabricat în Tczew, Polonia

 

Grupul francez Gemalto a câștigat contractul de 260 de milioane de lire sterline pe unsprezece ani (311 milioane de euro) împotriva concurentului său britanic De La Rue, care susține că a fost obligat să disponibilizeze 170 de angajați. În plus, Gemalto va produce aceste pașapoarte la sediul său din Tczew, Polonia.

„Nu-mi amintesc sloganul „Locuri de muncă britanice pentru muncitori polonezi ”, dar aici este în acțiune. Într-un fel, este un succes ", scrie jurnalistul Paul Lewis, cu ironie.

Acest paradox nu a scăpat de comentarii. 

„Îmi place noul pașaport britanic tipărit în Polonia și proiectat în Franța”, a declarat fostul europarlamentar Seb Dance. "Desigur, precedentul - care le-a permis britanicilor să lucreze, să studieze și să se retragă liber pe propriul continent - a fost probabil mai util."

Un subiect aparent inofensiv, culoarea pașaportului, aprinsese deja dezbaterile din Parlament. 

"Cred că este minunat dacă oamenii regăsesc acest pașaport albastru", a spus Boris Johnson în decembrie 2017 pe ITV News . Îmi amintesc un sentiment de pierdere personală și de indignare atunci când a fost înlocuit" 

Theresa May, șeful guvernului de atunci, a apărat revenirea la culoarea vechi, spunând că pașaportul a fost “semnul independenței noastre și suveranității noastre". 

Publicaţia pro-Brexit "The Sun" a făcut campanie pentru întoarcerea culorii albastre, folosită pentru prima dată în 1921 pe pașapoarte, apoi abandonată în 1988.

Cu toate acestea, nimic nu a obligat Londra să-și schimbe culoarea pașapoartelor, statele membre UE, precum Croația, având pașapoarte albastre. Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a ironizat „obsesia retrogradă și îngustă cu un pașaport albastru”.

Contul plin de umor intitulat Parody Boris Johnson a postat un Tweet: 

„Toți cei care au votat pentru Brexit știau exact pentru ce votau. Așteptați de trei ori mai mult la controlul pașapoartelor, cu un pașaport care a creat locuri de muncă în Polonia și concedieri în Marea Britanie."

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel