Italia. Patinatoare exclusă de la Campionatele Europene: "Nu ești italiancă. Scrie 'cetățenie română'"

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Patinatoare exclusă de la Campionatele Europene pe motiv că nu este italiancă. Sabrina Samson, în vârstă de 17 ani, nu va putea fi pe gheață, la Forli, deoarece va avea cetățenie italiană abia anul viitor. Până atunci, pe cartea de identitate a Sabinei, de origine moldovenească, scrie "cetățenie română".

Atâtea sacrificii, antrenamente, repetiții generale și coregrafii perfecte pentru a-și atinge visul, câștigând mai întâi campionatul italian și apoi campionatul european de patinaj pe role. Primul pas a fost făcut, echipa "Divizia" din Portogruaro, antrenată de Marco Fortunato, care are 13 sportivi, a câștigat campionatul italian de patinaj pe role: acum va participa la competiția europeană care va avea loc la Forlì între 7 și 9 iulie.

Atleta de 17 ani, care locuiește în Cinto Caomaggiore și studiază în Pordenone, nu va fi admisă. Deși Sabrina Samson s-a născut în Italia, are origini moldovenești și cetățenie română.

Sabrina Samson și-a dorit foarte mult să concureze alături de coechipierele sale la Forlì, la Campionatele Europene de patinaj pe role. Dar nu va putea fi prezentă pe patinoar deoarece nu are încă cetățenie italiană, deși s-a născut aici și a locuit întotdeauna în regiunea venețiană. Are 17 ani, mai are de așteptat încă unul și nu există nicio derogare care să țină. S-a antrenat la fel de mult ca și ceilalți sportivi, a depus același efort, a făcut aceleași sacrificii, a purtat aceeași uniformă, cea a Diviziei Portogruaro. Singura diferență este cartea de identitate: pe cea a Sabinei, de origine moldovenească, scrie "cetățenie română".

Italia. Patinatoare de origine română, exclusă de la Campionatele Europene

 


Tânăra, care locuiește cu familia în Cinto Caomaggiore, și-a vărsat furia în urmă cu trei zile, după ce a câștigat campionatele italiene: "Sunt singura exclusă, m-am născut aici, merg la școală aici și nu pot reprezenta Italia".

„Nu reprezint Italia și asta mă face să sufăr, pentru că m-am născut în această țară și am făcut școala aici și nu vreau să fiu lăsată pe dinafară, visul meu este frânt din cauza unei reguli: mi-ar plăcea foarte mult să fiu acolo cu tovarășii mei, aceeași coregrafie este concepută pentru noi treisprezece și acum ar trebui refăcută“, a spus Saabrina pentru Il Gazzettino.

Părinții săi cer ajutorul politicului. "Fiica mea își dorește foarte mult să participe", spune mama ei, Tatiana, "îi place acest sport, atât de mult încât îi dedică atâtea ore pe zi: apelez la guvernatorul Zaia și la oricine ne poate obține o permisiune specială pentru a o lăsa să concureze“, a mai spus ea.

Președintele Coni Veneto, Dino Ponchio, cunoaște bine subiectul pentru că, la nivel regional, există cel puțin o duzină de cazuri de acest tip: băieți care s-au dedicat trup și suflet sportului, care au devenit campioni, care au luptat pentru a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului italian. Dar care, fără cetățenie, nu poate aspira la cea internațională.

'Îmi exprim solidaritatea cu atletul venețian, chiar dacă îmi dau seama că nu poate servi la mare lucru', comentează Ponchio, 'însă trebuie să respectăm legislația federațiilor. Este brutal și îmi pare rău pentru băieți, dar la nivel internațional există reguli, nu le facem noi".

"Nu ești italiancă. Scrie 'cetățenie română'"

 


Nici măcar clubul sportiv nu poate face nimic: "Am fost conștienți de la început de această problemă, noi, atleta noastră, părinții ei", a făcut cunoscut Divizia. "Ne pare foarte rău, dar Sabrina va veni cu noi la Forlì pentru a susține echipa, iar anul viitor va participa la toate competițiile".

În Italia, subliniază Ponchio, "avem o legislație de avangardă în toate federațiile, titlurile de campioni italieni sunt acordate și copiilor care nu au cetățenie, iar toți membrii sunt tratați în mod egal. În așteptarea ius soli, sportivii care nu au încă cetățenie sunt blocați: trebuie să aștepte până când ating vârsta majoratului pentru competițiile internaționale și nu sportul este cel care decide când este acordată.

Problema este doar politică: CONI a adus deja în atenția instituțiilor dificultatea cu care se confruntă tinerii sportivi atunci când trebuie să se înscrie în competițiile europene, dezamăgirea tinerilor convinși că pot excela, care sunt împiedicați să încerce. Sunt sigur că această fată are un viitor strălucit în fața ei", conchide Ponchio, "Încă un an și va putea participa la competiții internaționale și va putea câștiga."

 

-------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel