Agricultorii din Iași au atacat centrul antigrindină pe motiv că "rachetele schimbă clima și aduc seceta". Ulterior, grindina le-a lovit culturile

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai mulți agricultori din Dobrovăț, județul Iași, au creat un scandal monstru la centrul antigrindină, care culmea, are ca scop protejarea culturilor agricole de grindină. 

Nouă fermieri din Dobrovăț au mers cu mașini și căruțe căruţe în faţa punctului de lansare a rachetelor antigrindină de la Codăeşti pentru a opri lansarea. Intervenţia poliţiei a întrerupt sabotajul, dar a întârziat destul intervenţia Grupului de Combatere Huşi. Din păcate, din cauza acestor întârzieri grindina a lovit din plin comuna ieşeană.

De ce au procedat fermierii aşa, acţionând împotriva propriului interes? Răspunsul e simplu: printre ţărani ori în mediul online circulă diverse zvonuri, mituri şi legende în legătură cu activitatea celor de la antigrindină. Ba că trasul cu rachete schimbă clima şi aduce seceta, ba că, dimpotrivă, din cauza lor vin vijelii şi ploi torenţiale. Ori că bombardamentele n-au eficienţă şi multe altele, relatează ZiarulEvenimentul.ro. 

Răspuns oficial de la IPJ Vaslui 

 

Poliția Municipiului Vaslui a fost sesizată, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, 2 familii (5 persoane) din comuna Codăești, județul Vaslui, s-au deplasat la Punctul Antigrindină din localitatea Codăești unde au provocat scandal și au adresat injurii operatorilor punctului. Echipajul de poliție, deplasat la fața locului în temeiul sesizării, a aplanat situația conflictuală și a dispus măsuri de sancționare contravențională a două persoane, cu amendă în cuantum total de 2.000 lei.

Referitor la acţiunea de vineri după-amiază, trebuie spus că doar „muniţia” folosită în cele câteva zeci de minute a costat aproximativ 160.000 euro, asta însemnând protejarea unei arii de cel puţin 11.000 hectare. Pare puţin, dar la momentul actual, UCCG Iaşi nu acoperă decât jumătatea vestică a judeţului şi un mic teritoriu din sud. În plus, conform legislaţiei, nu se pot efectua lansări deasupra aşezărilor urbane, iar pentru orice tragere trebuie aprobare de la autorităţile aviatice.

Puncte noi de lansare în Moldova

 

Centrul Zonal de Coordonare Moldova are în lucru studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente și dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi și pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, ca urmare a înființării de noi grupuri de combatere în zona de nord (Grupul de combatere a căderilor de grindină Suceava-Botoșani, cu 18 Puncte de lansare) și est (Grupul de combatere a căderilor de grindină Matca – Galați, cu 9 Puncte de lansare); studiul de fezabilitate pentru înființarea Unității de Creștere a Precipitațiilor Moldova și execuția Sistemului integrat de comunicații și informatică pentru intervenții active în atmosferă și achiziția unui radar dedicat.

Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor funcționează fără întrerupere, de 16 ani. De la an la an, prin extinderea Sistemului au sporit capacitățile operaționale de protecție a culturilor agricole, a bunurilor publice și private, a infrastructurii edilitare și a comunităților rurale, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel